Selectează o Pagină

„Domnul a izgonit dinaintea voastră neamuri mari şi puternice şi nimeni ….n-a putut să vă stea împotrivă…căci Domnul Dumnezeul vostru lupta pentru voi, cum v-a spus.” Iosua 23: 9, 10b

 

Lecţiile acestei veri s-au bazat pe viaţa lui Iosua şi, asemeni lui, şi noi am simţit că avem de luptat cu uriaşi mari şi înfricoşători. De aceea, a trebuit să învăţăm din nou să avem încredere că Dumnezeu luptă pentru noi…

La începutul taberei, unul din uriaşii cu care ne-am confruntat a fost lipsa liderilor experimentaţi. Unii dintre învăţătorii cu experienţă s-au căsătorit, alţii au avut copii, iar alţii au dat examene. Astfel, multe responsabilităţi au fost preluate de lideri noi şi neexperimentaţi, dar acest lucru ne-a ajutat să vedem că Dumnezeu luptă pentru noi, pentru că aceşti tineri s-au ridicat la înălţimea provocărilor şi s-au dovedit demni de încrederea cu care i-am investit.

Suntem nespus de recunoscători Domnului pentru cei 516 copii care au participat în tabără anul acesta şi pentru ajutorul nepreţuit al celor 85 de lideri, pe parcursul celor 10 săptămâni de tabără. Îl slăvim pe Domnul pentru cei 95 de copii care au primit darul mântuirii vara aceasta!

În ultima serie de tabără 16 copii s-au încrezut în Domnul, cel mai mare număr de copii care au venit la credinţă într-o singură săptămână. Minunându-ne şi întrebându-ne de ce atât de mulţi copii au fost mântuiţi vara asta, am înţeles că Dumnezeu a luptat pentru noi, aducând mulţi copii din cluburi, biserici şi sate noi. Când Debora, o fetiţă de 10 ani, a venit la sfătuire, Vio a întrebat-o dacă doreşte să se mai gândească înainte de a lua decizia de a-L urma pe Domnul: „Vreau să-L primesc pe Domnul acum” a răspuns Debora „pentru că nu cred că voi mai avea şansa să mă ajute cineva să fac asta.”

Un alt „uriaş”, deşi doar de mărimea unui bob de susan, a fost destul de puternic încât mai-mai să ne închidă tabăra: păduchii şi larvele lor. Păduchii au fost o mare descurajare pentru noi, dându-ne peste cap programul primei zile din fiecare serie. A trebuit să examinăm toţi copiii şi să-i tratăm pe cei infectaţi, activitate care ne-a luat câteva ore. Prin credincioşia ş i sârguinţa unor învăţătoare mulți copii au fost curăţaţi cu succes şi am reuşit  să păstrăm tabăra deschisă. Dumnezeu a luptat pentru noi şi mulţi dintre copiii infectaţi L-au primit pe Domnul în tabără.

Beni de 9 ani a venit în tabără în ultimul moment.  Dumnezeu a luptat pentru el, pentrucă în ziua în c are Vio a sunat-o pe mama lui ca să vorbească despre tabără, în mod uimitor aceasta i-a spus că se întrebase cum ne-ar putea contacta pentru a-l înscrie pe Beni. Beni este cel mai mic dintre fraţi într-o familie cu mulţi copii. Înainte de naşterea lui, doctorii au spus că va fi handicapat toată viaţa şi au sfătuit-o pe mama lui să avorteze. Părinţii lui sunt creştini şi nici nu au vrut să audă de una ca asta, ci au pus sănătatea lui Beni în mâinile Domnului. Dintre toţii copiii familiei, Beni este cel mai inteligent, sensibil şi ascultător şi se află mereu în fruntea clasei. Fraţii lui mai mari au fost şi ei în tabără anii trecuţi, însă Beni este cel mai reuşit dintre toţi. După ce L-a primit pe Domnul, Beni a spus: „Simt un vânt proaspăt şi răcoros în inima mea.” Lucrul acesta a fost cu atât mai semnificativ cu cât s-a întâmplat într-o zi caniculară!  Beni a venit în tabără cu doar o plasă de plastic cu câteva tricouri. Nu avea nici măcar o pijama, însă Dumnezeu a luptat pentru el şi Beni s-a întors acasă bogat, avându-L pe Isus în inimă şi, bineînţeles, purtând hainele noi din pachetele cu ajutoare din Marea Britanie.

Alin de13 ani este un băiat bun şi sensibil, care a fost adus în tabără de prietenul lui. El a venit la sfătuire şi a vrut să ştie cum Îl poate primi pe Isus în inimă. Alin ne-a povestit de uriaşul cu care luptă acasă: sentimentul că este singur şi că nimeni nu îl iubeşte. Pe parcursul vacanţei, îşi petrece cea mai mare parte a timpului singur acasă.

Ceilalţi copii îşi bat joc de el chiar și pentru că poartă ochelari. Chiar şi tatăl lui îl dispreţuieşte, se răsteşte la el şi îi spune mereu că este prea slab. Tatăl lui este campion la culturism şi îşi doreşte ca Alin să calce pe urmele lui, dar Alin urăşte acest sport. Mama lui nu procedează nici ea mai bine, ci îl forţează să se uite la filme de groază ca „să-l călească”. Dumnezeu a luptat pentru Alin, aducându-l în tabără, unde L-a primit pe Isus în inimă ca Mântuitor şi cel mai bun prieten. Rugaţi-vă pentru el să reuşească să trăiască pentru Domnul şi acasă.

Florin de 12 ani vine dintr-o familie săracă şi părinţii l-au lăsat o perioadă la orfelinat pentru că nu l-au putut întreţine. De aceea, acest băiat nu s-a dezvoltat corespunzător vârstei lui. În simplitatea lui, Florin L-a primit pe Domnul ca Mântuitor. Mai târziu în tabără a fost prins într-o încăierare cu nişte băieţi dintr-un alt sat şi i s-a dislocat umărul. Aşa că, la miezul nopţii, a trebuit să chemăm salvarea care l-a dus la spital la Arad. Florin a plâns mai mult fiindcă a trebuit să părăsească tabăra decât fiindcă îl durea umărul. Dar Dumnezeu a luptat pentru el şi nu a permis să se întâmple ceva mai rău ci, după radiografie şi tratament, Florin s-a întors în tabără, a doua zi dimineaţa, cu umărul pus la loc. În ciuda necazului prin care a trecut, Florin şi-a petrecut ultimele două zile de tabără, fiind pur şi simplu fericit că se află acolo.

Robi de 14 ani, este dintr-o casă creştină din Arad şi a fost înscris în tabără în ultimul moment. Dar, din nou, Dumnezeu a luptat pentru el, pentru că Robi a venit la sfătuire şi a spus: „M-am simțit foarte  atras de Dumnezeu  săptămâna asta.” Am auzit mai târziu că după ce s-a întors acasă a fost găsit în camera lui citind Biblia şi plângând. Copiii pot fi copleșiți de dragostea lui Dumnezeu!

Ultimul dar nu şi cel mai mic dintre uriaşii cu care am luptat vara asta a fost lipsa de haine pentru cele două magazine ale noastre. Nici măcar pentru magazinul punctelor din tabără, în care copiii îşi pot cumpăra haine în ultima zi pe punctele pe care le-au strâns de-a lungul săptămânii, nu am avut haine suficiente. Aceasta este o problemă gravă pentru că veniturile realizate din vânzarea hainelor acoperă de obicei 25% din cheltuielile de funcţionare ale lucrării noastre. Şi, mai mult, hainele primite vin în ajutorul copiilor săraci care ajung în tabără fără prea multe lucruri la ei. În trecut, am reuşit mereu să îi aprovizionăm pe cei în nevoie, ajutându-i să se simtă în largul lor.

Împreună cu Copii pentru Cristos din Marea Britanie şi Irlanda de Nord, organizaţia Seeds of Hope din Linlithgow Scoția ne-a trimis haine în ultimii 13 ani. Din păcate organizația s-a desființat. Suntem recunoscători pentru tot ajutorul primit până acum şi le mulţumim din suflet celor care au slujit Domnului şi nouă în felul acesta. Avem credinţa că Dumnezeu va lupta pentru noi găsind alţi oameni care să răspundă provocării de a strânge haine şi încălţăminte de calitate pentru copiii săraci care vin în tabără.

Acum suntem în punctul în care privim în urmă la lunile de tabără şi vedem că Dumnezeu a luptat pentru noi, dar privim şi înainte, la programul de iarnă. Vrem să fim siguri că în tot ceea ce facem, în toate planurile noastre Îl urmăm pe El.

Rugaţi-vă împreună cu noi pentru luptele și planurile din toamna aceasta:

Sesiunile lunare de instruire care încep în octombrie şi se ţin în diferite biserici din Arad. Aproape 100 de învăţători de şcoală duminicală şi de club biblic, vin să înveţe despre starea spirituală şi provocările copiilor de azi.

Cluburile biblice ar trebui să înceapă şi ele tot în toamna aceasta. Rugaţi-vă ca numărul lor să se mărească anul acesta pentru ca Evanghelia să ajungă la mai mulţi copii.

Instruirile pentru începători, pentru cei care vor să transmită mesajul mântuirii copiilor, fie în bisericile, fie în casele lor.

▪ ieşiri de weekend pentru copii,  iarrna aceasta vrem să dezvoltăm programul pe care l-am început anul trecut.

Vă mulţumim că ne-aţi permis să vă împărtăşim cum am descoperit că Dumnezeu luptă pentru noi de-a lungul acestei veri pline de provocări. Apreciem mult rugăciunile voastre pentru înţelepciune în planificarea şi pregătirea pentru iarnă. Domnul luptă în continuare ca să câştige copii pentru Cristos!

Fiţi binecuvântaţi,

Harry, Wilma şi Vio

Îl lăudăm pe Domnul pentru:

▪ Protecţia Lui de-a lungul lunilor de vară.

▪ Cei 95 de copii care L-au primit pe Domnul în inima lor la Vârfurile şi cei 70 de copii care L-au primit pe El în Moldova. Continuaţi să vă rugaţi pentru creştere spirituală şi putere de sus pentru aceşti copii.

▪ Purtarea Lui de grijă în ce priveşte hrana şi nevoile materiale în această vară, în ciuda crizei economice cu care ne confruntăm.

▪ Diferitele grupuri de voluntari, din biserica Metanoia și din alte biserici, din alte țări și continente, care şi-au dăruit timpul, energia și banii, pentru a ne ajuta vara aceasta, împlinind multele nevoi ale lucrării.

Ne rugăm pentru:

▪ Sănătate şi putere pentru a ne duce la îndeplinire planurile spre slava lui Dumnezeu.

▪ Mai mulţi tineri care să răspundă chemării Domnului de a duce Evanghelia copiilor.

▪ Harry, care se află în aşteptarea operaţiei de bypass, care va avea loc cu voia Domnului la începutul iernii.

▪ Ca mulți credincioși  și biserici să înțeleagă valoarea lucrării cu copiii și să o susțină finanaciar și în rugăciune.

Pe El îl propovăduim noi şi sfătuim pe orice om şi învăţăm pe orice om în toată înţelepciunea, ca să înfăţişăm pe orice om desăvârşit în Isus Hristos.

Coloseni 1: 28