Selectează o Pagină

Domnul Isus a spus: „ … acei optsprezece inşi, peste care a căzut turnul din Siloam şi i-a omorât, credeţi că au fost mai păcătoşi decît toţi ceilalţi oameni, care locuiau în Ierusalim?  Eu vă spun: nu; ci, dacă nu vă pocăiţi, toţi veţi pieri la fel.”  Luca 13:4,5 

Cu aceste gânduri ale Domnului Isus Cristos, am fost provocați chiar de la începutul întâlnirii noastre de instruire lunară, din 14 noiembrie 2015. Dumnezeu a pus la dispoziția noastră Cuvântul Său și pentru aceste vremuri grele din țara noastră în care mulți tineri au murit, în urma nenorocirii de la clubul Colectiv. Și câtă nevoie avem ca Dumnezeu să ne învețe prin Cuvânt, să ne încurajeze și să ne schimbe, atât pe noi, cât și pe copii. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne folosească ca învățători și să atingă prin noi inimile copiilor din România și să-i schimbe pentru totdeauna și, prin ei, țara noastră.

Noi, toți cei aproximativ 90 de învățători din Arad și împrejurimi, am fost foarte bine primiți de gazdele noastre de la Biserica Baptistă Renașterea din Micălaca. Le mulțumim și știm că efortul lor va fi răsplătit de Domnul, prin efectul pe care instruirile îl au pentru creșterea învățătorilor și echiparea lor.

Am fost atenționați să nu lăsăm ca lucrarea noastră cu copiii să sufere din cauza apatiei, indiferenței și ignoranței noastre. Fenomenul e larg răspândit în America, deși acolo Școala duminicală s-a dezvoltat în libertate și are o tradiție veche. Acum însă suferă și boala e epidemică. Am fost provocați la instruire ca noi, învățătorii, să fim atenți la prevenirea acestei boli care ne pândește pe toți și ale cărei semne le putem recunoaște adunate în Sindromul Școlii Duminicale. Statisticile arată într-un mod îngrijorător că 60% din copiii care frecventează regulat școala duminicală ajung să părăsească biserica pe măsură ce devin tineri și adulți. Oare de ce? E o întrebare la care răspund statistici recente, făcute în mod profesional, iar răspunsul ne șochează.

Copiii nu au fost învățați cum se integrează credința creștină în realitatea vieții zilnice și a culturii noastre și nu știu să-și apere crezul. În plus, cultura seculară în care trăim mătură și spală ca un val uriaș tot ce-i învățăm noi, în timpul nostru scurt de duminică cu ei.

E o avertizare serioasă pentru toți creștinii și o alarmă să ne trezim din ignoranța în care ne-am instalat nepăsători și să înțelegem că ne pierdem copiii. Iată de ce vrem să îmbogățim calitatea predării în școala duminicală a copiilor, instruind învățătorii și oferindu-le materiale relevante.

Materialele, pe care le-am pregătit și de data aceasta pentru învățători, sunt tot din  viața lui David, personalitate marcantă a Bibliei. Ele constă în informații generale la lecții care să-i îmbogățească și pe copii și pe învățători și predarea lor.

 La fiecare lecție am adăugat și câte un verset vizualizat color potrivit, precum și ajutor pentru felul cum trebuie predat.

Pentru a întări adevărul predat, am  folosit și lecții cu obiecte: Chivotul Legământului, Alegeri corecte, Învățând de la un rege, Psalmul Televizorului (parodie a Psalmului 23). În ciclul Să vorbească creația am admirat felul în care Dumnezeu a proiectat vulturii, păsări care domină înălțimile. Învățăm de la ei purtarea responsabilă a poverilor, grija față de familia lor pe care o păstrează toată viața. Cântecul nou vizualizat color Isus pune-un cântec nou în inimă vorbește despre înnoirea inimilor și a cântecelor când Domnul Isus este stăpân.

Din nou, nu am uitat nici de preșcolari, pregătind materiale specifice pentru ei. Sunt lecții pregătite adecvat pentru vârsta lor, versete vizualizate și multe alte activități care să întărească mesajul lecțiilor și adevărul predat. Căci, un lucru este sigur: preșcolarii pot să învețe mult, mult mai mult decât cred majoritatea oamenilor că ar fi ei capabili.

Și bineînțeles că am însoțit toate aceste pregătiri, materiale și predare cu rugăciuni ca Domnul nostru să binecuvânteze lucrarea printre copii și să ridice o generație care să-L onoreze pe El. Căci „din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin” (Romani 11:36)